Direktlänk till inlägg 21 mars 2008

Djungeln, resor och Singapore

Av Annika - 21 mars 2008 04:55

2008-03-21 04:55 Singapore, Singapore Djungeln, resor och Singapore
Antligen har vi kommit ifran Borneo och landat i Singapore. Nu har vi en varsin hypermodern dator utan dumma blockeringar. Har kommer en summering av vad vi varit med om for aventyr de senaste dagarna.

2008-03-16
Vi gick upp vid lunchtid, vi kan lika bra sova ut ordentligt eftersom staden inte erbjuder ett skit att gora.
Vi hade bestamt oss fullt ut for att vi skulle aka med Uncle Tan's till djungeln men nar vi ringde igar eftermiddag sa var det stangt. Vi ringer numret runt lunch men givetvis ar det stangt igen eftersom det ar sondag, vardelost att vi alltid vill ordna med saker pa sondagar da vartenda stalle ar igenbommat. Fortvivlat letade vi andra alternativ men de var bade dyrare och verkade mer oseriosa.
Jag kom pa att jag hade ett mail fran Uncle Tan med ytterligare telefonernummer och ringer dit.
Tyvarr fick vi beskedet att pa grund av oversvamningarna sa kunde de bara ta in ett fatal personer och det var fullbokat hela veckan. Aterigen tittade vi pa andra alternativ men inget lockade, hela resan till Borneo kandes onodigt om vi varken lyckats se de fina oarna eller naturen/djuren.
Fredrik ringde Uncle Tan igen och forklarade hur garna vi ville aka och undrade om de inte kunde fa in oss pa nagot vis.
Killen lovade se vad han kunde gora och skulle aterkomma imorgon vid 13.
Resten av dagen spenderade vi genom att gora ingenting, till middag blev det aterigen nagon halvdan mat som knappt gick att fa i sig.
Pa rummet hade vi 3 tv-kanaler som inte visade mycket av varde men vi sag en kinesisk film med engelsk text. Ratt bra faktiskt.

2008-03-17
Vi vaknade ratt tidigt pa mandasmorgonen for att kunna packa vaskorna ifall vi snabbt skulle behova bege oss ut i djungeln. Vi gick for att vanta samtal fran Uncle Tan. 12.20 ringer vi sjalva dit och har borjar all var otur att vanda.
Killen som svarar sager “Fredrik, you’re lucky, someone cancelled, you can both come immediately.” Vi kastade oss till hotellet, checkade ut och bad killen I receptionen att boka en bussbiljett fran Sandakan till Kota Kinabalu klockan 14 pa onsdagen. Han sa att det inte var nodvandigt eftersom den inte skulle bli full men lovade att ringa anda.
Vi lamnade in vara stora vaskor pa hotellet och tog en taxi till Uncle Tan’s kontor ute vid Mile 16, Gum Gum. Dar vantade de ovriga pa oss, de som skulle spendera de kommande 2 dygnen med oss ute i en oversvammad regnskog.
Vi fick skriva pa papper om att vi var medvetna om att det inte var en fin resort vi skulle till utan ett valdigt valdigt basic camp mitt ute i ingenstans som dessutom var extremt oversvammat for tillfallet.
Vi hoppade in i tva bilar och korde i 1,5 timme ut mot en liten malaysisk by. Darifran tog vi tva sma motorbatar i en timme for att mitt ute i ingenstans hamna pa ett camp. Normalt sett var det torrt dar sa man kunde ga mellan alla byggnader och spela volleyboll. Nu var det dock valdigt svart att forestalla sig hur det brukade se ut. Samtliga gastbungalows var drankta sa de fatal gaster de kunde ta ut fick bo i byggnaden dar personalen normalt bodde. Vi fick chefens rum men alla rum var egentligen detsamma. En madrass pa golvet och ett myggnat.
De ovriga tva byggnaderna bestod av koket/umgangesutrymmet och ett dass.
For att ta sig mellan byggnaderna (max 7 meter emellan)var man tvungen att vanta pa att de kom med bat eller sjalv forsoka balansera sig fram pa nagon av de batar som lag lite har och var. Nar nagon annan skulle nagonstans fick man passa pa och hanga med.
Det var lite kul med speciella omstandigheter men efter 2 dagar var man ratt trott pa att vara strandsatt och inte ens kunna ta sig till toaletten sjalv.
Vi var sammanlagt 14 personer darute, normalt sett har de plats for 60. Gruppen delades snabbt in i tva grupper. En stor spansk grupp pa 7 personer som enbart umgicks med varandra, rokte och gick pa toa och sa vi ovriga som var lite blandade. 3 amerikaner, 1 britt och 2 tyskar. Tva svenskar ocksa saklart!

Redan under forsta batturen forstod vi hur tur vi hade som kunnat fa folja med. Vi sag apor som hoppade i traden, varldens haftigaste natur och coola faglar.
Normalt sett ingar det aven en dagtrekking och en nattrekking i djungeln men eftersom allt var oversvammat sa fick vi gora alla turer med bat. 2 nattsafarin efter morkrets infall, 2 morgonturer (de basta) och 4 dagsturer.
Morgonturerna var de basta. Da var de flesta djuren aktiva medan de sloade pa dagarna.
Under vara safarin sag vi sa mycket sa jag kommer garanterat glomma nagot. Nagot man alltid sag, oavsett tidpunkt, var olika sorters apor. Orangutanger, Gibbons, Proboscis (fula med hemska nasor!) och markat (long tail). Markatterna bodde grannar med vart camp, eller ja grannar och grannar. De invaderade vart camp allt som oftast. Dunsade ner pa taken och forsokte norpa at sig vad de kunde. En dag lyckades de sno en kopp och en annan dag en pase med brod. Inte speciellt skygga alls. Det kandes ungefar som radjuren hemma, nagot som alltid finns dar i skogen och som man helst vill ha pa avstand fran sina saker/tradgard. Inte markvardigare an sa.
Gibbonaporna och orangutangerna daremot skulle vi tydligen vara glada att vi sag sa bra. Gibbonsen visar sig bara ett par ganger om aret.
Vi sag aven flera arter ornar, hornbills (googla!), skorpion, odlor stora som krokodiler (en kom upp i var matsalsdel for att halsa pa), djungelkatter, vildsvin och kingfisher.

For nagra dagar sedan hade de sett krokodiler precis inne pa campen men vi sag aldrig nagra. Likasa brukar de se elefanterna den har tiden pa aret men aven deras klimat ar forandrat sa nu kom dom redan i januari.
Tyvarr sag vi inga ormar heller trots att vi letade noga.
"I want to SEE them, not MEET them"

Pa lordagskvallen kande malayerna for att fira att vattennivan var pa vag ner (de hade levt med oversvamningen i en manad darute). De drog igang och spelade gitarr och sjong. Managern sjong Pippi Langstrump och Sma Grodorna for oss.
Den har gangen fick jag hora fran en amerikan att jag var excellent pa engelska, weei!

Schemat darute bestod av nattsafari till ca 23 och klockan 06 vacktes man igen for morgonsafari.

2008-03-19
Nar vi akte tillbaka till civilisationen pa onsdagsmorgonen var vi ganska trotta. Dessutom luktade vi nog extremt mycket djungel, duschen hade ju varit drankt och oanvandbar darute.

Vi kom till kontoret 12.30 och eftersom det tar 30 minuter till stan sa tankte vi att det skulle bli perfekt timat med var buss.
Han pa kontoret sager att det kan bli svart eftersom han maste bestalla en taxi forst vilket tar 30 minuter. Klockan skulle da hinna bli minst 13.30 innan vi kom fram till stan.
Vi valde att hoppa pa en lokalbuss istallet som skulle ta 40 minuter. Genast markte vi att det var en dum ide, den stannade overallt och skumpade fram i valdigt langsam takt.
Vi kastade oss av efter ett tag och hoppade pa en synlig taxi.
Han skyndade sig till stan dar vi hamtade vara vaskor i all hast och sen till busstationen. 13.53 var vi framme vi busstationen och ser bussen, yes vi hann!
Nej sager dom, vi har inga bokade platser fran er och nu ar bussen helt full, trots att vi ser att det ar platser kvar sa rullar bussen ifran stationen framfor nasan pa oss. Sa jakla snopet!
Killen i receptionen hade inte bokat at oss som han lovat och vi som hade skyndat oss sa mycket och precis hunnit.
Aja, vi fick kopa biljetter till nasta buss 19.30 och aka tillbaka in till Sandakan for att fordriva nagra timmar.
Jag vagrade komma fram till en helt ode stad en gang till och ringde darfor till Summer Lodge dar vi vill bo och sag till att vi skulle ha vara sangar nar vi kom fram klockan 2 pa natten.

Vi at middag, surfade lite och spelade sen kort i hotellobbyn. En skum malaysisk gubbe borjade prata med oss och fick for sig att lara oss ett kortspel. Det var helkonstigt och vi fattade ingenting. Vi hade svart for att inte bryta ut i gapskratt.
Vi hoppade antligen pa nattbussen och sen var det bara drygt 6 timmars bussresa. Basta bussresan hittills enligt mig eftersom jag faktiskt kunde sova bort en hel del tid.
Val framme sa stod taxibilarna och vantade och vi kom smartfritt fram till guesthouset. Jag tog en dusch for att skolja av mig djungeln och 03.30 stupade vi i sang.
09.00 hoppade vi upp igen (det kanns som att jag aldrig sover en hel natt!). Vi packade i ordning vaskorna och gick ner for att ata frukost. Nudlar med Tom Yam-smaksattning, snacka om asiatiskt! ;) Sedan kollade vi pa en film, Little Man, innan vi gick for att ata lunch.
Aterigen hoppade vi sedan in i en taxi och styrde denna gang hjulen mot flygplatsen.
Checkade in och hoppade pa planet mot Kuala Lumpur.
Vi ville dock inte stanna i Malaysia utan genast dra vidare till Singapore sa darfor gick vi till AirAsias biljettdisk och kollade hur det sag ut med dagens Singapore-resor. 822 kronor skulle det kosta per person for en 55 minuter lang resa. Nej tack!
Vi tog flygbussen till Kuala Lumpurs central och darifran kopte vi en biljett med nattaget. Vi skulle lamna centralen 21.10 och anlanda till Singapore vid 08.15 morgonen darpa.
Tagsystemet ar lika korkat som i USA pa det sattet att ingen far ga pa perrongen. Istallet skulle alla sta och hanga utanfor nagra snoren i en timme innan nagra sa att vi fick ga pa, alla samtidigt. Nar vi star och vantar kommer en riktigt flumtant fran Alaska (ursprungligen fran Schweiz) som ar runt och backpackar sjalv. Hon var obeskrivligt flummig och jobbig.
Hon borjade prata med svettgubben. Vi hoppades att vi skulle slippa hamna bredvid svettgubben och flumtanten pa taget. Det skulle varit olidligt.

Vi ser tagvagnarna med sangar och blir lyckliga over att ha valt taget istallet for mer nattbuss. Tyvarr sa hade vi inte kopt sangplatser utan fick snallt sitta vid sittplatserna, i princip detsamma som att aka buss med skillnaden att det tar dubbelt sa lang tid med taget eftersom den stannar vid olika stationer hela natten. Dessutom slackte de aldrig lamporna och dorren som isolerar ljuden utifran var trasig sa det lat helt forskrackligt. Vi loste problemmen genom att stoppa horlurar i oronen. Fredrik hittade ett annat ledigt sate sa vi fick tva stolar var att ligga over. Tiden flot pa bra medan vi lyckades sova/halvsova i nagra timmar. Vid 5 pa morgonen borjade tullarna komma. En kille gick igenom taget genom att kolla passen och nagon halvtimme senare fick vi ga av taget med bagaget for att ga igenom granskontrollen. Vi var valdigt nojjiga over vart bagage, tank om nagon skulle lagt i nagot?
Det skulle innebara dodsstraff direkt i stenharda Singapore.
Allt gick dock hur bra som helst och vi studsade pa taget igen.

Nar vi kom till Singapore hoppade vi in i en taxi for att borja leta hotell. Eftersom det ar mina sista dagar och allt sa ville vi hitta ett hyffsat bra hotell sa vi kan fa sova ut ordentligt ocksa men alla hotell har fullt fram till checkut-tiden kl. 14 sa vi ska forsoka igen da. Nu har vi precis atit lite frukost och sitter har for att uppdatera er om vad som forsiggar och for att fordriva tiden lite.
Av det jag sett hittills sa ar inte Singapore alls som jag trodde. Jag tror jag sag HongKong framfor mig med skyskrapor och kliniskt rent eftersom i princip allt ar forbjudet har. Nedskrapning, tuggummituggande, spotta pa gatan och rokning pa allman plats.
Sa ar inte fallet men nog ar det en hogre standard an i Malaysia och Thailand, helt klart. Fortfarande finns det saklart ett stort Chinatown och aven Little India.

Just nu vill jag inte annat an ha ett rum med en skon sang, minns inte nar jag sist sov ordentligt.
Vi har hela morgondagen och pa sondag till vart forfogande att upptacka staden.

Pa mandag ar det hemgang vilket jag bade vill och inte vill.
Det ar inte helt fel att fa svensk mat och sin egen skona sang!
Alltid lika skont att aka hem men tusan vad jag hade velat folja med ner till Brisbane.

Au revoir!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Annika - 12 november 2010 16:40

Hej!   Som jag nämnt i inlägget under har jag numera en ny blogg som jag är verksam i och där hamnar även alla uppdateringar om hur min lilla rygg mår idag.   Jag är så otroligt glad att så många hittat in på den här bloggen när de har sökt i...

Av Annika - 19 april 2009 11:09

Jag har valt att flytta bloggen. Samma blogg, samma innehåll men ny adress: thefrostingonthecake.blogg.se   Hoppas vi ses! :) ...

Av Annika - 15 mars 2009 13:18

Återigen har en lång tid sedan sist passerat. Jag får allt ta och skärpa mig. Men det kännetecknar mitt liv ganska bra just nu. Hektiskt, fullt upp och inte så mycket tid att stanna upp. Det är dags för inlämning av vårt arbete på tisdag och vi har s...

Av Annika - 24 februari 2009 20:49

Oj nu händer det grejer, det kräver sitt blogginlägg!   Vi går bakåt i tiden till 20 januari då jag startade studierna vid juristprogrammet. Det är hemskt mycket plugg men ämnena är ovanligt intressanta. Det är inte riktigt vad man är van vid när man...

Av Annika - 11 januari 2009 20:09

Äntligen efter ett par dagar av tristess så ringde Emelie. Det visade sig att vi båda sitter hemma och gör ingenting. Så dumt och onödigt! Så därför såg vi till att ses i fredags för lunch, shopping och fika på stan.   Igår lördag så begav jag mig t...

Presentation

Omröstning

Hur hittade du till min blogg?
 Genom att jag nämnde den
 Via en sökmotor
 Via en länk/någon annans blogg
 Via bloggagratis
 Annat sätt

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6 7 8 9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards